Tüm Haberler

Roketsan, TEKNOFEST’te Hayallerinin Peşinden Koşan Gençlerin Yanında

11 Eylül 2021

Gençlerin yerli ve millî üretime katkı sağlayan bireyler olarak yetişmesini teşvik etmeyi amaçlayan Roketsan’ın desteğiyle gerçekleşen Roket Yarışması tüm heyecanıyla sürüyor. Roketsan’ın, TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK SAGE ortak çalışmasıyla sponsorluğunu üstlendiği yarışmaya Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail DEMİR, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR ve Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ yarışları izleyip, gençlerle sohbet etti.

Roketsan, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü / Aksaray’da 1-12 Eylül tarihleri arasında yapılan Roket Yarışması’nın bu yıl da destekçisi oldu. Roket Yarışması Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, Aksaray Valisi Hamza AYDOĞDU, Aksaray Belediye Başkanı Evren DİNÇER ve Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ’nin katılımıyla gerçekleşti.

544 takımın başvuru yaptığı yarışmada en fazla başvuru “orta irtifa” kategorisinde 296 takım ile gerçekleştirilirken, bunu 223 başvuru ile “lise” kategorisi takip etti. 21 takım “yüksek irtifa” kategorisi için başvururken, 4 takım bu yıl ilk defa açılan “zorlu görev” kategorisine başvurularını yaptı. Bunlardan 13’ü lise kategorisi, 55’i orta irtifa, 10’u yüksek irtifa ve 2’si zorlu görev olmak üzere toplam 80 takım yarışmaya katılma hakkı kazandı.  Yarışma lise (5000 feet), orta irtifa (10.000 feet), zorlu görev (10.000 feet)  ve yüksek irtifa (20.000 feet)  kategorilerinden oluşuyor. Yarışmada temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi, roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması; hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.

Bakan VARANK: En Önemli Yatırım İnsana Yapılan Yatırımdır ve Biz De Gençlerimize Yatırım Yapmanın Çok Önemli Olduğunun Farkındayız

Gençlerin yarışlarını takip edip atış heyecanlarına ortak olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, geleceğin bilim insanlarını ve başarılı mühendislerini bu tarz yarışmalarla yetiştirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “TEKNOFEST’in en önemli ayaklarından biri farklı kategorilerde gerçekleşen teknoloji yarışmaları. Roket yarışmaları da kategoriler arasındaki en heyecanlı ve zor olanlarından bir tanesi. Dünyada roket yarışmaları çok sık yapılmıyor, Türkiye ise bu yarışmalar 4 sene önce düzenlemeye başladı. Biz burada gençlerimizin sıfırdan kendi roketlerini tasarlayıp, geliştirip, üretip, montajını yapıp daha sonra rampadan fırlatmalarının önünü açmış oluyoruz. Roket teknolojisi hem sivil hem de askeri alanda kullanılabilen bir teknoloji ve uzay çalışmalarının temelini roket teknolojisi oluşturuyor. Biz de Türkiye’nin gelecek hedeflerine de hizmet edecek şekilde geleceğin başarılı mühendislerini ve bilim insanlarını yetiştirmek için bu yarışmaları düzenliyoruz. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Gençlerin önünü açacak ve onları bilime, teknolojiye yönlendirecek farklı faaliyetler gerçekleştiriyoruz ve TEKNOFEST bunların en önemlilerinden bir tanesi. TEKNOFEST ile Eylül ayını teknoloji ayına çeviriyoruz. Teknolojiyi ve bilime olan farkındalığı toplumsal olarak sahiplendirmek istiyoruz. Biliyoruz ki bu yarışmalara katılan mühendislerimiz geleceğin en başarılı mühendisleri ve uzay araştırmalarını yapan bilim insanları olacak ve Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en önemli görevleri icra edecekler.”

T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR: Türkiye’yi Bu Alanda Zirvelere Çıkarana Kadar Yolumuza Devam Edeceğiz

Yarışmayı değerlendiren ve gençlerin heyecanına ortak olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ise şöyle konuştu:

“Ayakları yere basmayan festival TEKNOFEST’te daha da ayakları yere basmayan zirveye çıkacak bir ortamdayız. Malum gençlerimizin de heyecanı zirvede. Umarız gençler de roketlerini zirveye çıkaracak ve başarılara imza atacaklar. Onların heyecanının, roketlerin ve TEKNOFEST’in ulaştığı zirveyi, hep beraber Türkiye’yi zirveye taşıyacak yolculuğun bir işareti olarak görüyoruz. Bu işaret giderek kendini daha kuvvetli şekilde hissettiriyor. Bunun sonuçlarını da alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Türkiye’yi bu alanda zirvelere çıkarana kadar yolumuza devam edeceğiz.”

Öğrencilerin TEKNOFEST’in 4. yılında yüksek irtifada ses hızını aşan roketlerini gökyüzüyle buluşturmasını da yorumlayan Prof. Dr. DEMİR sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Daha önce hayalini kurduğumuz şeyler şu anda gerçekleşiyor. 5-10 sene sonrasının da büyük hayallerini kurup oraya doğru gerçekçi adımlarla ilerliyoruz. Şu anda yapılanlar da zaten bunun adımları. Bu zirveye giden yolculukta merdivenleri çıkmak gibi ve biz de bu yolda gençlerimiz ile birlikte ilerliyoruz. Bugünün gençleri yarının büyükleri. Onlar mesleklerinde daha da olgunlaştığı zaman Türkiye’yi zirveye taşıyacak adımların mimarları olacaklar. Biz de bugün onlarla bir arada bulunmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah ileride daha büyük başarılara imza attıkları günde ‘Biz o gün onlarla beraberdik’ diye bugünleri anacağız ve onların yaşadığı gurura ortak olmanın verdiği memnuniyeti bizler de hissedeceğiz.”

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR: TEKNOFEST Açık Ara Dünyadaki En Büyük Teknoloji Yarışma Platformu

Yarışmayı değerlendiren ve gençlerle sohbet eden T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR ise şunları söyledi;

“Yarışmalara gelen başvurulardan gençlerin her yıl yarışmaya olan ilgilerinin arttığını görüyoruz. İlk yıl 20 bin, ikinci yıl 50 bin ve pandemi şartlarına rağmen üçüncü yıl 100 bin olan başvuru sayısı bu yıl 200 bine ulaştı. TEKNOFEST açık ara dünyadaki en büyük teknoloji yarışma platformudur. 81 ilimizden rağbet görüyoruz. Bu yarışmalar yüksek teknoloji ve geleceğin trendlerini içeren ve İHA ve SİHA’larda olduğu gibi ülkemizin adını yüksek teknolojide dünyaya kazıyacak yarışmalar. 35 farklı kategori var ve bunlardan çoğu sivil ve uzay çalışmalarına hazırlık sağlıyor. TEKNOFEST bu yıl tedbirler alınarak 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kamuya açık olarak gerçekleştirilecek. 111 ülkeden hem yarışmalarımıza hem girişim zirvelerimize katılım var. Bu yıl tüm ülkemizi ve teknolojisinin uzandığı tüm coğrafyaları büyük şovlar, ödüller, girişim zirvesi ve teknoloji etkinlik alanları da olacak TEKNOFEST’e bekliyoruz.”

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ: Yarışmada Başarılı Olsa da Olmasa da Bu Sahadaki Deneyimi Özümseyenler Bunun Karşılığını Mutlaka Alacaktır

Yarışmayı değerlendiren Roketsan Genel Müdürü İKİNCİ ise şöyle konuştu:

“Buradaki ortamda gençlerimizin pratiğe çevirdikleri deneyimleri yakından gözlemleme şansı buluyoruz. Hem mühendis hem danışman hem de IK uzmanlarımız burada ter döken ve yarışma heyecanıyla bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımızı desteklemeye gayret ediyorlar. Burada ter döken bütün arkadaşlarımızı gelecekte sanayimize güç verecek, teknoloji hamlesini destekleyecek, milli teknolojinin daha üst noktalara taşınmasına yardımcı olacak taze güç olarak görüyoruz. Roketsan da bu güçten faydalanacak bir kurum. Roketsan hem askeri hem sivil alanda uzay çalışmalarıyla füze ve roket çalışmalarıyla ülkemizi uluslararası alanda temsil ediyor. Buradan aldığımız güç ve heyecanla çok daha büyük hedeflere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Gençlerin buradaki heyecanı, yarışmada göstermiş oldukları gayretleri bunun en büyük göstergesi. Biz bu ruha, buradaki bu heyecana ortak olmaktan ve desteklemekten çok büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz”.

İKİNCİ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her geçen gün daha profesyonel, daha deneyimli ekiplerin sahada olduğunu görmek ve onların gelişimini gözlemek bizler için çok önemli. Ayrıca biz burada, gelecekte Roketsan’daki ağabeylerinden bayrağı devralacak mühendis arkadaşları da belirlemek istiyoruz. Başarılı olsa da olmasa da bu sahadaki deneyimi özümseyenler bunun karşılığını mutlaka alacaktır. Bizler insan kaynağı olarak şu ana kadar bu sahada yaklaşık 20 arkadaşımızı kendi takım arkadaşımız olarak aramıza kattık ve 25 arkadaşımıza da staj imkanı sağladık. Bundan sonra bu sayının katlanarak artacağını düşünüyorum çünkü burada yaptıkları iş bizim Roketsan’da yaptığımız işlerin küçük ölçekli örneği sayılabilir. Onların bu deneyimi TEKNOFEST sayesinde baştan sona yaşaması gerçekten çok güzel bir gelişme”

Dereceye Girenler Ödül Alacak

Yarışmada, kategorisinde birinci gelen takım 60 bin TL, ikinci gelen takım 50 bin TL, üçüncü gelen takım ise 40 bin TL ödül kazanacak. Zorlu Görev kategorisinde ise birinci takım 75 bin TL, ikinci takım 60 bin TL, üçüncü takım ise 50 bin TL’lik ödülü alacak. T3 Vakfı çatısı altında, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde gerçekleştirilen Roket Yarışması’nda dereceye giren takımlar, 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST’te duyurulacak.

 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.