Tüm Haberler

Hayallerini Gökyüzüne Ateşleyen Gençler Bir Kez Daha Roket Yarışmamızda Buluştu

15 Eylül 2023

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında her yıl Roketsan olarak düzenlediğimiz Roket Yarışması’nın 2023 yılının final heyecanı tamamlandı. Farklı kategorilerden toplamda 1.098 takımın başvuru yaptığı ve 64’ünün finale kalmayı başardığı final etabı 17-22 Ağustos tarihleri arasında Aksaray Atış Alanı’nda gerçekleştirildi. Roket Yarışmamızın finalinde başarıya ulaşanlara ödülleri ise TEKNOFEST Ankara’da verildi.

Dünyanın en büyük havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında Roketsan olarak düzenlediğimiz Roket Yarışması altıncı kez geleceğin mühendislerini ağırladı. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanlarına ilgilerini artırmak ve bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek üzere düzenlenen Roket Yarışması’nda 64 takımın yükselmeyi başardığı final heyecanı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün de katılımıyla gerçekleştirildi.

SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: “Gençlerimizin hem üniversitelerimizde hem de teknoloji firmalarımızda yer almalarını bekliyoruz”

Roket Yarışmamızın final etabını ziyaret eden Prof. Dr. Haluk Görgün, burada yaptığı açıklamada, “Kendilerine sunulan bu platformlarla, bu yarışma ortamlarıyla üniversitelerde edindikleri hem teorik hem laboratuvar hem de pratik bilgileri biraz daha gerçek yaşantıya yaklaşan çalışmalarla sunmaya çalışıyorlar. Mühendislik faaliyeti gösteren firmalarımız için de bu arkadaşlarımızın böyle yetişmiş olması önemli bir avantaj. Onlar için de mesleki tatmin, kendi özgüvenlerini kazanma, öğrencilik zamanında sağlanan bu fırsatla en iyisiyle değerlendirmeye çalışıyorlar. Bu heyecanı yaşamaları bile kendi başına bir değer. Hepsi pırıl pırıl genç kardeşlerimiz. Çok özgün çalışmalar var. Anten tasarımında ve arayüzde farklılık yapan arkadaşlarımız var. Roketin kendi tasarımında, roketin görevini tamamlaması için gerekli aşamaları özgür olarak yerine getiren arkadaşlarımız var. Hepsi hem kendilerine bir şeyler katıyorlar hem de bundan sonra bu yarışmalara katılacak arkadaşlar için de özgün fikirleri ile örnek oluyorlar. Güzel başladı, güzel gidiyor, hayırlısı olsun. Gençlerimizin en iyi şekilde yetişerek hem bizim üniversitelerimizde hem de teknoloji firmalarımızda yer almalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Genel Müdürümüz Murat İKİNCİ: “Geleceğin Roket Mühendisleri Buradan Çıkıyor”

Genel Müdürümüz Murat İkinci de Roket Yarışması’nın 2023 etabına katılan tüm takımlara teşekkür ederek şunları söyledi: “Milli Teknoloji Hamlesi ile attığımız her adım ülkemizin savunmada tam bağımsızlık hedefine katkı sunuyor. Roket Yarışması da geleceğini gökyüzündeki hayallerine adayan gençlerin hünerlerini sergileme platformu oluyor. Burada her yıl gördüğümüz tasarımlar bizi o kadar şaşırtıyor ki geleceğimize olan inancımıza güç katıyor. Yılmadan, pes etmeden kendini geliştirmeye ve üretmeye adamış gençlerin gözlerindeki ışık Roketsan’ın geleceğini koruyor. Çünkü geleceğin roket mühendisleri buradan çıkıyor. Bu yıl finale kalamayan hiçbir takımımız pes etmesin, biz her sene buradayız. Sizlerin yeni tasarımlarını görmek, onları sizinle birlikte gökyüzüne ateşleme heyecanına ortak olmak için can atıyoruz. Kendine güvenen, yeteneklerini sergilemek isteyen tüm gençlerimizi önümüzdeki yıllarda Roket Yarışması’nda görmek istiyoruz. Daha güçlü ve tam bağımsız Türkiye için ‘TEKNOFEST kuşağına’ güveniyoruz.”

Roket Yarışmamızı Altıncı Kez Düzenleniyoruz

Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz toplam 1.098 takımın başvurduğu Roket Yarışmamızda; Lise kategorisinde 683 takımdan 27'si, Orta İrtifa kategorisinde 326 takımdan 28'i, Yüksek İrtifa kategorisinde 59 takımdan 8'i, Zorlu Görev kategorisinde de 30 takımdan 1'i çeşitli aşamaları geçerek finale ulaştı.

Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin takım olarak katılımına açık olan yarışmamızda 4 farklı kategori yer alıyor. Yarışmamızda Lise kategorisinden asgari 4.000 feet, Orta İrtifa kategorisinde asgari 8.000 feet, Zorlu Görev kategorisinde asgari 7.500 feet ve Yüksek İrtifa kategorisinde de asgari 18.000 feet’e ulaşan roket tasarımları isteniyor. Yarışmamızda temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi, roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.

Kazananlar Ödüllerini TEKNOFEST Ankara’da Aldı

T3 Vakfı çatısı altında düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bu yıl 3 farklı şehirde düzenleniyor. 27 Nisan – 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 7’den 70’e milyonlarca kişinin ziyaret ettiği TEKNOFEST, 30 Ağustos - 3 Eylül 2023 tarihlerinde de Ankara’daki Etimesgut Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Roket Yarışmamızın final etabında başarıya ulaşan takımlara ödülleri TEKNOFEST Ankara’da düzenlenen tören ile verildi.

TEKNOFEST İzmir ise 27 Eylül - 1 Ekim 2023 tarihleri arasında İzmir’deki Çiğli Havalimanı’nda misafirlerini ağırlayacak.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.